Édouard Louis: Skoncovat s Eddym B.

Skoncovat s Eddym B. je ďalšia kniha, na ktorú som sa dala namotať na instagrame. Pozitívne ohlasy na ňu ma dokonca donútili porušiť svoje predsavzatie, (že si nebudem kupovať nové knihy, kým neprečítam tie, ktoré som si nakúpila už dávnejšie, no stále som sa k nim nedostala). Kniha je skvelá, od začiatku ma vtiahla a páčila sa mi, no priznám sa, že to šialenstvo okolo nej som úplne nepochopila.

Eddy je dospievajúci chlapec, ktorý vyrastá na francúzskom vidieku a bojuje so svojou homosexualitou v prostredí, kde opačná orientácia nie je akceptovaná. V knihe postupne rozrozprával niekoľko príbehov z detstva a puberty. Mnohé z nich sú neuveriteľné, šokujú a nútia k zamysleniu o tom, ako prostredie, v ktorom vyrastáme, formuje naše myslenie a ovplyvňuje rozhodnutia, a či útek dokáže zmazať alebo aspoň prekryť stopy minulosti zanechané v nás.

Z niektorých príbehov som v čase čítania mala pocit, že sú do knihy len nasilu zakomponované preto, že sa vymykajú normálu a majú čitateľa ešte viac ohromiť. Spätne to nehodnotím až tak kriticky, každý z rozpovedaných príbehov tvoril menšiu alebo väčšiu časť skladačky, ktorá poskytuje obraz o ľuďoch a o prostredí, v ktorom Eddy vyrastal a pomáha ešte viac sa vcítiť do jeho dospievania v uzavretom svete, v ktorom vládne predstava, že muži muži musia byť mužní, a že jedným z prejavov mužnosti je násilie.

Nedá sa nevšimnúť si, že kniha je pre Eddyho spôsob, ako sa vyrovnať so svojou minulosťou, s neľahkým detstvom v chudobných pomeroch medzi ľuďmi bez žiadnych vysokých ambícií, ktorí ho odsudzujú za jeho správanie, za jeho nechlapčenský a neskôr nemužný prejav, za jeho vysoký hlas. Je pre neho spoveď, uvedomením si a prijatím svojej orientácie, ktorú sa vplyvom okolia dlho snažil popierať nie len pred ostatnými, no dokonca aj sám pred sebou. Je pre neho ospravedlnením samého seba a svojich činov.

Velký zrzek a ten druhý, nahrbený, mě ještě naposledy udeří. A rychle odcházejí. Hned mluví o něčem jiném. O něčem všedním, banálním, a to zjištění mě zraňuje: já v jejich životech hraji nesrovnatelně menší roli než oni v mém. Já jim věnoval veľkeré své myšlenky, své obavy už od probuzení. Jejich schopnost tak pohotově na mě zapomenout mě zarmucovala.

Knihu nájdete napríklad tu.

IMG_8063

Viac mojich knižných tipov nájdete na podstránke Čo čítam.

1 thoughts on “Édouard Louis: Skoncovat s Eddym B.

Pridaj komentár