V dome

na_priedomibenatky

citrony

farby

farby_a_farbicky

farby_na_murikuhlineny_dzbanstara_kniznica

kniha_na_stole

musle

svietnikokno_umelca

salka_na_stole
socha

stara_kuchyna

stetce

Kráčali sme najprv hore kopcom, potom dole kopcom medzi zelené stromy a zelené trávy, riadili sme sa červenou značkou na kmeňoch stromov a tá nás zaviedla do malej dedinky, takej, kde je len jedna cesta, kvitnúce kvety v predzáhradkách domov, kostol, oproti nemu krčma, v ktorej čapujú sladkú ružovú limonádu a české pivo.

Keď sme prechádzali ulicou a nečakali nič, čo by nás mohlo prekvapiť, zaujal nás jeden starší dom, s bielou omietkou a takmer spadnutou strechou, pred ním záhradka a biely stôl s jablkami a žltými kvetmi vo váze, na stene visel nápis Galéria. Vstúpili sme do tichej a prázdnej miestnosti a nahlas pozdravili.

Ozval sa hlas, ktorý patril staršiemu pánovi so zarastenou tvárou a šatstvom od farieb, autorovi všetkých farebných obrazov, ktoré boli zavesené na stene alebo len tak položené a opreté o nohy stola. Pán, ktorý tu býval a tvoril, si pokojne sadol pred dom za biely stôl, fajčil, pil víno a nás nechal len tak sa prechádzať všetkými izbami skrývajúcimi množstvo lákavých pohľadov, súkromia, farieb na stoličkách a parapetách okien, obrazov, štetcov, plátien, vzorovaných hrnčekov, kníh v každej miestnosti, prirodzeného svetla a zanesených okien.

Bol to vstup do veľmi osobného miesta, miesta s atmosférou, akú som ešte nikdy necítila. Bola to pre nás udalosť, ktorú bolo treba osláviť. A tak sme sa zastavili v miestnom obchode a pánovi za tento zážitok kúpili fľašu vína.

8 thoughts on “V dome

  1. Michael píše:

    Ta atmosfera je kouzelna, skoro rozpravkova..pamatuju, ze prababicka, co zila kousek za Cadcou, mela podobny domek, postaveny hodne davno, tluste bile nerovne steny, strecha, kde misty dovnitr prselo, velka zahrada s ovocnymi stromy, ta stara drevena okna, nektera nesla otevrit, no a zarizeny presne v podobnem duchu (jen ty tuby barev a stetce chybely, misto nich tam lezel kolac a plata s vysivanim v ruznem stadiu dokonceni)..prisel jsem si jako v pohadce..chybi mi ty casy, dekuji za jejich pripomenuti ^_^

    Páči sa mi

  2. D píše:

    Robíš rozprávkovo krásne fotky ^^ (a hlavne mi duša zaplesala pri fakte, že ten “tvorivý bordel” pri maľovaní môže byť tak fotogenický, sama maľujem a momentálne mám chuť vďaka tvojmu postu utekať a obklopiť sa znova farbami :))

    Have a nice day ^^

    Páči sa mi

  3. Spätné upozornenie: Faves from 2014 | jana mARTish

Pridaj komentár