Z prímorských ciest

Príchuť minulého leta, prechádzky po neznámych mestách, po uličkách s čerstvo vypraným prádlom zaveseným nad hlavami, počúvame románsky akcent v hlase domácich predajcov, zmrzlina sa topí v kornútku a steká nám po rukách, keď kráčame vedľa prístavu a slnko zapadá a mesto je plné opálených žien v letných šatách ušitých z ľahkých materiálov, keď je festival pouličných hudobníkov, keď noc plynie a vzduch sa mení, dá sa dýchať, dá sa sedieť na balkóne a len v tričku na tenkých ramienkach piť grepové pivo Union,

a potom príde ráno, nový deň, raňajky a káva na stole pred domom, čítanie kníh pod olivami, knihy, prečítať veľa kníh na pláži, ísť tam, kde domy majú béžové steny a na balkónoch rastú bylinky v kvetináčoch, treba si nosiť vodu so sebou,  fľaša s minerálnou vodou v rukách, fotoaparát v kabelke a také obrazy, ako čajky na strechách, ryšavá mačka na móle, nepravidelné vlny na pobreží, cintorín námorníkov, búrkové mračná nad morom.

Po roku vracajú sa ku mne obrazy minuloročných letných ciest, toľko pocitov, toľko spomienok. Toľko radostí z leta, z toho, čo bolo, čo je, čo bude. Dobre je a bude lepšie.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

facebook // flickr // tumblr // bloglovin

.

11 thoughts on “Z prímorských ciest

  1. Dennie píše:

    abych byla upřímná, většinou jen koukám na fotky a moc nečtu, Janinko, ale dnes jsem se začetla a byl to krásný příběh, děkuju. a rozhodně bych to měla dělat častěji ;)…

    Páči sa mi

Pridaj komentár